Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Vijesti dana

Sarajevo: Snažan vjetar srušio stablo u Velikom parku PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 04 August 2015 10:20

    Snažno nevrijeme koje je pogodilo prijestolnicu Bosne i Hercegovine građane je natjeralo u domove, a posljedice jakog vjetra mogu se vidjeti u samom centru grada.

       Jedno od drevnih stabala u Velikom parku u centru Sarajeva doslovno je pokidano uslijed snažnog vjetra, a njegova krošnja se obrušila pokraj mezarja stradalih boraca. Na sreću, prilikom pada velikog stabla nije bilo povrijeđenih.
Ovakvi vremenski uslovi ne bi trebali dugo trajati. Već u srijedu očekuje se povratak pravog ljeta, dok će sutra u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Ipak, lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju se u većem dijelu naše zemlje. 


 
Novca za Sarajevo nema: Hoće li Grad biti oduzet Sarajlijama? PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 23 Juli 2015 12:03

Grad Sarajevo kao institucija je ostao bez novca. Iz godine u godinu od Kantona Sarajevo su izdvajana sve manja sredstva, a trenutno je u potpunosti ugrožen ustavni položaj Grada Sarajeva. Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su danas održali vanrednu sjednicu na kojoj su raspravljali o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Grad Sarajevo kao institucija, ali i kao glavni grad Bosne i Hercegovine.

     Iako su na današnju vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva bili pozvani predsjednici političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Edin Mušić, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sejo Bukva, oni se danas na ovoj sjednici nisu pojavili.
Uvodničar na sjednici je bio gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio da je Grad Sarajevo kao glavni grad BiH i Federacije BiH dvostruko doveden u pitanje. Grad nema samo finansijskih problema, nije riješen ni ustavni položaj grada.

Grad Sarajevo u vakuumu

"Ako se uskraćuju finansijska sredstva instituciji, onda se na indirektan način gase funkcije Grada Sarajeva kao glavnog grada države. U kantonalnom Ustavu postoji uredba po kojoj je Kanton obavezan finansirati Grad Sarajevo. Mi nemamo zakon o glavnom gradu države i mislim da smo jedina zemlja u Evropi bez tog zakona. S druge strane nemamo kantonalni zakon o lokalnim zajednicama i KS je jedini kanton u Federaciji koji nema zakon o lokalnoj samoupravi. To su dva bitna zakona kako bi Grad Sarajevo obavljao svoju funkciju", podsjetio je gradonačelnik Komšić.
Kanton Sarajevo je jedini finansirao Grad Sarajevo, Federacija BiH nije nikada. Do problema je došlo kada se Kanton Sarajevo pozvao na Zakon o pripadnosti javnih prihoda i Grad skinuo sa finansiranja, a Federacija Grad nije uključila u finansiranje. Od tog trenutka Grad Sarajevo je u vakuumu, odgovornosti se prebacuju, a agonija Grada traje.
"Stanje je neizdrživo i najvažniji je politički položaj ovog grada jer mi predstavljamo državu BiH. Članovi smo mnogih asocijacija i predstavljamo se kao glavni grad BiH, iz tog razloga je važno da ovo riješimo na najbolji mogući način", kazao je Komšić.
Podsjetio je da je grant Kantona Sarajevo koji je izdvajan za finansiranje Grada iz godine u godinu bio sve manji, te je u 2013. godini Grad dobio 5,3 miliona KM.

Političko, a ne ekonomsko pitanje

"Mene je stid izgovoriti tu cifru kada me negdje u svijetu pitaju koliko novca imamo na raspolaganju. Ovo je političko pitanje i pitam se ko želi da ukine Grad Sarajevo. Ukidanje Grada je neposredno ukidanje države BiH i to je političko pitanje", zaključio je gradonačelnik. Sljedeći korak koji će Gradska uprava napraviti je insistiranje da uđu u federalni Zakon o finansiranju lokalnih zajednica, te će pristupiti drugačijem načinu komunikacije sa Kantonom Sarajevo.
"Ako nam je Kanton prenio neku funkciju da mi obavljamo, za to ćemo i tražiti sredstva. Razgovarali smo sa premijerom Konakovićem da se premosti ova situacija, ali nismo ušli u budžet, a ni u rebalans budžeta. Imamo obećanja da će nam izaći ususret, ali vidjet ćemo", riječi su gradonačelnika Ive Komšića sa akcentom na sistemsko rješavanje situacije. To je državni zakon o glavnom gradu, izmjena federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda i sporazum sa Kantonom o finansiranju. Ukoliko se ovo sve ne riješi u najkraćem roku, ugroženi su projekti poput EYOF-a, Trebevićke žičare, festivali i drugi događaji po kojima je glavni grad BiH poznat širom svijeta. "Grad Sarajevo je brend, mi to moramo sačuvati", zaključak je gradonačelnika. Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo je rekao da je razočaran odnosom vlasti jer se nije posvetila pažnja zaštiti integriteta Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine.
"Svi oni koji od pravne činjenice žele napraviti političko pitanje očigledno je da politiziraju u svoju korist. Time se šalje pogrešna poruka građanima BiH, jer po tome Sarajevo nije njihov glavni grad. Općine uživaju finansijsku podršku Federacije dok je Grad Sarajevo izbačen iz budžeta. Nedostatkom finansijskih sredstava Gradu Sarajevu prijete gušenje i kolaps. Pitanje je kojim političkim opcijama i personama je u interesu da nema glavnog grada BiH", izjavio je Slaven Kovačević.

Hirovi političkih stranakaGradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva je podsjetio na stav Stranke za Bosnu i Hercegovinu da je Grad Sarajevo ugrožen od političkih subjekata koji žele uništiti pojam grada.
"Mi smo reprezenti građana Sarajeva i BiH. Građani neće dozvoliti da se uništi grad Sarajevo, a posebno građani BiH neće dozvoliti da ostanu bez glavnog grada", rekao je Gojer i dodao: "Grad Sarajevo je ustavna kategorija i već je na Ustavnom sudu dobio spor sa Kantonom Sarajevo i ne može više trpjeti hirove političkih stranaka koje žele da od Sarajeva naprave vašarište i naprave najniži stupanj civilizacije na ovim prostorima. Umjesto da se ponosimo Gradom Sarajevom mi ga dovodimo u poziciju da on ne postoji. Pitanje je da li je neko čuo za 'kanton Pariz'. To ne postoji, neko će reći da postoji u dejtonskom ustavu, a dejtonski ustav je prevaziđena stvar i kako je neko vrlo slikovito rekao 'luđačka košulja' za BiH".
Gojer je pozvao građane Sarajeva na veliku akciju u kojoj će spasiti Grad za sve građane i rekao je da smatra da Sarajevo smeta jer su građani u najtežim trenucima uspjeli održati multinacionalni ambijent Sarajeva.
Vanrednoj sjednici su prisustvovali i Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar i Dennis Gratz zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Nakon vanredne sjednice, nastavljena je redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

 


 
Članovi Predsjedništva BiH prošetali Beogradom, Vučić naručio Izetbegoviću pjesmu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 23 Juli 2015 11:58

Članovi Predsjedništva BiH prošetali su se centralnom gradskom ulicom u Beogradu, Knez Mihailovom, zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i tako završili posjetu glavnom gradu Srbije.

  Mjere sigurnosti na beogradskim ulicama bile su na najvišem nivou, a šetnju je pratilo nekoliko stotina novinara. Nakon ručka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem članovi kolektivnog bh. Predsjedništva počeli su šetnju Beogradom obilaskom zgrade Geozavoda i razgledanjem makete Beograda na vodi u pratnji Vučića i gradonačelnika Siniše Malog.
Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić zastali su u Knez Mihailovoj ulici kako bi se osvježili, a Vučić je za Izetbegovića naručio pjesmu "Sarajevo ljubavi moja".Tokom današnje posjete bh. delegacije Srbiji nije zabilježen niti jedan incident, a lideri obje države poručili su kako prošlost treba ostaviti historičarima, te da je njihov zadatak da rade na osiguravanju bolje i prosperitetnije budućnosti građanima BiH i Srbije.
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražio je da se sastanak održi u Beogradu kako bi mogao da vidi reakcije Beograđana. "Namjerno sam tražio da se sastanak ne održi u Karađorđevu, ne mimo naroda, već baš u Beogradu, baš da prošetam Knez Mihailovom ulicom i da se izložim tome i da saznam kakva je reakcija građana", kazao je Izetbegović.


 
Članovi Predsjedništva BiH prošetali Beogradom, Vučić naručio Izetbegoviću pjesmu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 23 Juli 2015 11:52

Članovi Predsjedništva BiH prošetali su se centralnom gradskom ulicom u Beogradu, Knez Mihailovom, zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i tako završili posjetu glavnom gradu Srbije.

  Tokom današnje posjete bh. delegacije Srbiji nije zabilježen niti jedan incident, a lideri obje države poručili su kako prošlost treba ostaviti historičarima, te da je njihov zadatak da rade na osiguravanju bolje i prosperitetnije budućnosti građanima BiH i Srbije. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražio je da se sastanak održi u Beogradu kako bi mogao da vidi reakcije Beograđana. "Namjerno sam tražio da se sastanak ne održi u Karađorđevu, ne mimo naroda, već baš u Beogradu, baš da prošetam Knez Mihailovom ulicom i da se izložim tome i da saznam kakva je reakcija građana", kazao je Izetbegović.U kontekstu političkih odnosa BiH i Srbije ovo je jedna od značajnjih posjeta s obzirom da je ovo prva zvanična posjeta bh. političara nakon napada na Aleksandra Vučića u Potočarima, a na kojoj su delegacije uspjele smiriti zategnute međudržavne odnose. Vučić je poručio kako ni po koju cijenu neće biti ugroženi dobri odnosi Srbije i BiH koji su ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope. 


 
Zvizdić: Srbija još uvijek nije spremna prihvatiti istinu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 22 Juni 2015 17:00

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je za Klix.ba kako odluka Ministarstva pravde Srbije da zatraži izručenje Nasera Orića predstavlja korak nazad u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije.

Zvizdić: Srbija još uvijek nije spremna prihvatiti istinu

"Jasno je da je riječ o politički motivisanoj i pravno neutemeljenoj potjernici napisanoj sa istim namjerama i prema istoj matrici po kojoj su ranije neopravdano optuženi, i naravno oslobođeni, i Ejup Ganić i Jovan Divjak", rekao je Zvidzić. Zvizdić dodaje da ovaj postupak pokazuje da je današnja Srbija još uvijek nespremna prihvatiti istinu potvrđenu od Međunarodnog suda pravde u Hagu, da je u Srebrenici počinjen genocid nad bošnjačkim narodom, a da bez takvoga 'Brandtovskog' iskoraka Srbije teško je govoriti o iskrenim i ozbiljnim procesima koji bi vodili trajnoj relaksaciji odnosa na Balkanu."Osim toga, ovakvi i slični potezi koje poduzima Srbija su u potpunoj suprotnosti sa deklarativnim izjavama njenih lidera o potrebi kreiranja boljih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije i posebno Bošnjaka i Srba i značajno umanjuju i osporavaju kapacitete Srbije da predvodi procese dobrosusjedne saradnje i pomirenja u regionu", rekao je Zvizdić. On je istakao kako priznati istinu i postati dio velike međunarodne zajednice koja nizom komemoracija i deklaracija prihvata nepobitnu činjenicu o genocidu u Srebrenici, možda za Srbiju jeste bolno, ali je neophodan i politički i društveno iscjeljujući iskorak ka pomirenju i progresu.


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 85
RocketTheme Joomla Templates