Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Vijesti dana

Dženaza Sulejmanu Tihiću bit će klanjana sutra u Sarajevu i Bosanskom Šamcu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 26 Septembar 2014 07:00

Dženaza predsjedniku Stranke demokratske akcije Sulejmanu Tihiću, koji je preminuo sinoć u bolnici Koševo, bit će klanjana u subotu, 27. septembra, u Sarajevu i Bosanskom Šamcu, potvrdio je za Klix.ba generalni sekretar SDA Amir Zukić.

"Komemoracija Sulejmanu Tihiću bit će održana sutra u 11 sati u sali Parlamenta BiH, a nakon nje će na Trgu BiH u Sarajevu biti klanjana dženaza. Također, dženaza Sulejmanu Tihiću će biti klanjana i nakon ikindije namaza (poslije 16 sati) u Bosanskom Šamcu, gdje će biti ukopan u haremu džamije", rekao je Zukić. Tihić je preminuo nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu. 
 
Srednjoškolci iz Škotske, Španije, Poljske i BiH plesali u Sarajevu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 23 Septembar 2014 12:36

U Sarajevu je danas održana centralna manifestacija projekta Connecting Classrooms, u okviru koje je više od 250 srednjoškolaca iz Škotske, Španije, Poljske i BiH plesalo ispred BBI Centra.

Ovaj projekt je povezao mlade ljude i nastavnike iz trideset škola iz Evropske unije sa školama u BiH kroz međunarodnu saradnju na aktivnostima fokusiranim na teme mira, pomirenja, obnove i spremnosti da se zajedno suočavamo s budućim izazovima. Više od 250 srednjoškolaca iz Škotske, Španije, Poljske i Bosne i Hercegovine plesalo je danas zajedno ispred BBI Centra koreografiju koju je za “Veliki ples” kreirao Škotski nacionalni balet. Nakon plesa održana je projekcija kratkih filmova učenika koji su prikazali rezultate rada i istraživanja u sklopu projekta, te izložba učeničkih radova grafika i kulturnih štandova. Connecting Classrooms je dio Connecting Creatively projekta, jedne od aktivnosti Fondacije “Sarajevo, srce Evrope” i programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Connecting Classrooms projekt finansira Evropska unija, a implementira British Council u saradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima.
 
SIPA uhapsila Jerka Ivankovića Lijanovića i još nekoliko članova te porodice PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 10 Septembar 2014 09:31

U opsežnoj akciji koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je nekoliko članova porodice Ivanković Lijanović, među kojima i federalni ministar poljoprivrede i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović, saznaje Klix.ba.

  Kako Klix.ba saznaje uhapšeno je četiri ili pet članova porodice Ivanković Lijanović, a osim Jerka, među uhapšenima je i njegov brat Mladen Ivanković Lijanoviću, zastupnik Parlamentu BiH.
Tužilac će kasnije danas odlučiti da li će oni i koliko će ih biti zadržano u pritvoru.
Akcija se provodi u više gradova u BiH s ciljem borbe protiv kriminala i višemilionskih poreznih utaja.
Na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektne poreze BiH (UIO).
Budući da se radi o jednoj od najopsežnijih akcija, o njenom toku i detaljima redovno se informira i glavni tužitelj Tužilaštva BiH.
Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina, navedeno je ranije iz Tužilaštva. 


 
19. godišnjica masakra kod Gradske tržnice: Žrtve ne zaboraviti, zločince kazniti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 28 August 2014 10:30

Građani Sarajeva i visoki državni zvaničnici danas su polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, obilježili 19. godišnjicu masakra u kojem je ubijeno 43. Sarajlija.

Minobacačka granata ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržincu 1995. godine. Tog dana, teško je ranjeno 84 građana Sarajeva. Na licima nekoliko desetina građana, koji su došli da odaju počast nevino ubijenim, vidjela se bol i tuga dok su čitana imena nedužno ubijenih Sarajlija. Među brojnim visokim zvaničnicima i delegacijama koje su položile cvijeće na spomen-obilježje ubijenim Sarajlijama bili su predstavnici državnih, federalnih, gradskih, općinskih vlasti i druge delegacije. Vijence su položile i delegacije Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, te predstavnici JP Tržnice pijace. Vijenac je položio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Haris Bašić. Pristunima se obratio Čedomir Lukić, ministar u Vladi Kantona Sarajevo, koji je kazao kako je važno obilježavati mjesta stradanja nedužno ubijenih Sarajlija tokom opsade grada koja je trajala od 1992. do 1995. godine. "Sarajevo je svakodnevno bilo meta. Meta su bili civili, djeca koja su se igrala u parkovima. Tim svakondevnim teroriziranjem pokušali su ubiti život u ovom gradu. Danas se sjećamo naših ubijenih sugrađana. Sa ovog mjesta šaljemo poruku cijelom svijetu da ono što se desilo ovdje ne smijemo zaboraviti, a zločinci moraju biti kažnjeni", kazao je Lukić. U masakru koji se dogodio na sjevernom ulazu u sarajevsku gradsku Tržnicu 28. augusta 1995. godine, pred sam kraj rata u BiH, smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga. 
 
Mještani Bistrice blokirali put M-17: Ne možemo više čekati na pomoć vlasti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 18 August 2014 12:21

Mještani Mjesne zajednice Bistrica danas su u mjestu Topčić Polje na pola sata blokirali magistralni put M-17 kako bi nadležnima skrenuli pažnju na probleme izazvane poplavama, koji im otežavaju normalan život i tri mjeseca poslije poplava.

   Nekoliko desetina mještana MZ Bistrica danas je blokiralo magistralni put M-17 gdje su predstavili i svoje zahtjeve prema vlastima. Među prvim zahtjevima koje traže jeste sanacija putne komunikacije sa magistralnim putem M-17, te glavnog puta do autobusne stanice u Bistrici, kako bi se omogućio prijevoz đaka i radnika.
"Mi tražimo sanaciju puta sa M-17 i glavnog puta do autobusne stanice u Bistrici kako bi se omogućio prijevoz radnika i đaka i to tražimo do početka školske godine, bar da počnu sa radovima. Drugi problem nam predstavljaju klizišta i tražimo njegovu sanaciju jer svake noći sa kišama, porodice iz 20 kuća moraju se iseliti zbog svoje sigurnosti. Telefonska komunikacija je nakon poplava u maju bila uspostavljena na nekoliko dana i onda je ponovo ukinuta, od tad ne možemo nikoga nazvati", kazao je predsjednik MZ Bistrica Sedin Oruč.
Oruč je dodao da ukoliko predstavnici sa Federalne i Kantonalne vlasti ne poduzmu odgovarajuće aktivnosti, da će mještani Bistrice poduzeti i druge zakonom dozvoljene načine izražavanja protesta, a nije isključena i potpuna blokada magistralnog puta M-17.
"Mi smo jedni od najstrpljivijih mještana, čekamo već tri mjeseca da se bilo šta uradi, ali niko ništa nije poduzeo. Mi više ne možemo čekati, tražimo da se bar krene sa realizacijom naših zahtjeva do početka školske godine, jer dolazi i zima, kako će naša djeca u školu i radnici na posao", dodao je Oruč.
Meliha Fejzić je majka petero djece, a najveći problem joj predstavlja kako će svoju djecu poslati u školske klupe.
"Očekujem da nam bude bolje nego što je sada. Nadam se da će nam očistiti put jer imam petero djece i ne znam kako da ih šaljem u školu jer je put katastrofa. Nove kiše donose i nova klizišta i odrone, djece je strah kiše i jednostavno ne znamo kako dalje", kazala je Fejzić.
Blokada magistralnog puta je obustavljena u 11.30 sati, kada su se mještani Bistrice vratili svojim kućama uz nadu da će nadležni što prije poduzeti aktivnosti u realizaciji njihovih zahtjeva.


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 85
RocketTheme Joomla Templates