Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Vijesti dana

Svjetski dan davalaca krvi PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 14 Juni 2012 12:05
U Sarajevu se danas nizom aktivnosti obilježava Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Tako se na nekoliko lokacija u gradu nalaze punktovi, gdje zainteresirani građani mogu dobrovoljno darivati krv i na taj način pomoći nekome. Edin Kadrić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Kantona Sarajevo nam je kazao da su u toku dana planirane četiri aktivnosti kojima će obilježiti ovaj datum. "Cijeli dan imamo akciju darivanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicu KCUS-a, u Domu oružanih snaga BiH, kao i na trgu ispred gradske Katedrale. Ovim putem pozivam građane da učestvuju u ovom humanom činu, jer uvijek postoji osoba kojoj je ta krv potrebna, te da se posebno misli na djecu oboljelu od leukemije, koja svaki treći dan trebaju primiti dozu krvi", istakao je Kadrić. Osim toga, današnji dan obilježit će se javnom tribinom i panel diskusijom sa članovima akademske zajednice. U večernjim satima, od 19:30 do 20:30, bit će održan prijem za dobrovoljne davaoce i goste u Domu oružanih snaga BiH.

Ažurirano Četvrtak, 14 Juni 2012 12:12
 
Brutalno ubistvo u Sokolović - Koloniji PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 14 Juni 2012 11:59
U sarajevskom naselju Sokolović-Kolonija, u ulici Ajvaz Dedina 34, u srijedu navečer, oko 23:15, dogodilo se brutalno ubistvo. Ubijen je B. S., rođen 1956. godine. Kako saznajemo, dvojica provalnika su ušli u kuću ubijenog muškarca. Nakon što ih je primijetio, pokušao ih je spriječiti. Provalnici su počeli bježati, a vlasnik kuće ih je pokušao zaustaviti, nakon čega se jedan od lopova okrenuo i iz pištolja ga ubio u dvorištu ispred objekta. Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo su konstatovali smrt muškarca rođenog u Orahovici, nastanjenog u Sarajevu. Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i sudski vještak medicinske struke obavljaju uviđaj, kako bi utvrdili sve detalje brutalnog ubistva.
Tijelo ubijenog je vozilom KJKP Pokop prevezeno u prosekturu Bare, radi vršenja obdukcije. Polcijski službenici su priveli jednu osobu, koja bi se mogla dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela, saopćeno je iz MUP-a KS.

 
U Sarajevu preminuo profesor Bajro Golić PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 13 Juni 2012 13:34
Bivši profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Bajro Golić preminuo je jutros u 64. godini. Golić je preminuo jutros u tri sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od povreda zadobijenih prije nekoliko dana. Golić je primljen 9. juna, nakon pada sa visine, sa višestrukim povredama opasnim po život. "Bio je podvrgnut operativnom zahvatu i priključen na aparate. Međutim, jutros u 3 sata je preminuo", kazala je glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić. Golić će najvjerovatnije ostati upamćen po upletenosti u skandal za seksualno iskorištavanja studentice Pravnog fakulteta u Tuzli davajući zauzvrat prolazne ocjene. Zbog ovoga je Senat Univerziteta u Sarajevu prošle godine suspendovao Golića i doživotno mu zabranio rad sa studentima.  Bajro Golić je rođen 17.10.1948. godine u Rogatici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Ekonomski fakultet u Sarajevu završio je 1971. Diplomirao je na temu "Teorija uzoraka".

 
U Sarajevu prvi Forum o zapošljavanju mladih PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 13 Juni 2012 13:26
Prvi Forum o zapošljavanju mladih u BiH okupio je danas u Sarajevu vodeće aktere u oblasti zapošljavanja da bi zajednički pokušali stvoriti bolje prilike za zapošljavanje mladih. Forum je otvorio ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović koji je ukazao na potrebu usklađivanja obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada, kao i reforme radnog zakonodavstva. U tom kontekstu je važno i da se radno zakonodavstvo, kako je kazao Nović, prilagodi Bolonjskom procesu. Forum je organizovan u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji je finansiran od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a u partnerstvu s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Agencijom za rad i zapošljavanje BiH, Zavodom za zapošljavanje RS-a i Federalnim zavodom za zapošljavanje. Nezaposlenost među mladima u stalnom je porastu, od 47,5 posto (2008.), do 57,9 posto (Anketa o radnoj snazi, 2011.) i duplo je veća od ukupne stope nezaposlenosti (27,6 posto). „Federalni zavod za zapošljavanje će na Forumu izaći s prvim dobrim pokazateljima povećanja zaposlenosti u Federaciji BiH. Naime, prema evidencijama Zavoda od decembra 2011. do danas 5.070 mladih ljudi je brisano s evidencije Zavoda po osnovu zapošljavanja“. Glavna tema Foruma o zapošljavanju mladih je promoviranje javnih, privatnih i inicijativa civilnog društva koje iznalaze konkretna rješenja za zapošljavanja mladih.

 


 
Dogovorena koalicija SDA I SBiH PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 13 Juni 2012 13:15
Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH) će na predstojećim lokalnim izborima u BiH, posebno u Srebrenici i Jajcu, nastupati zajednički. Ova koalicija dogovorena je danas na sastanku predstavnika obiju stranaka koji je održan u Centrali SBiH u Sarajevu. Konkretno, SBiH će, kada je u pitanju Srebrenica, podržati nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, a u vijećima u Srebrenici i Jajcu će nastupiti zajedničkom listom. Jedni druge će podržavati i u onim općinama gdje za to bude postojao interes općinskih odbora ovih stranaka. Predsjednik SBiH Amer Jerlagić pozvao je sve probosanske stranke da se pridruže koaliciji. "Također, SBiH će na svim nivoima prilikom glasanja o isključivanju kadrova iz SDA biti suzdržana. Mi ćemo biti neutralni jer ovo nije smjena zbog loših rezultata rada već ideološko-partijska smjena vlasti i mi ne želimo da budemo dio toga", rekao je Jerlagić. Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da su obje strane iskazale zabrinutost za trenutnu političku situaciju u BiH "koja je izazvana ponašanjem SDP-a". "Bojimo se da će ova složena politička situacija osim prijatelja nekih stranačkih lidera na "crnu listu" staviti i BiH", rekao je Tihić. SDA i SBiH su opredijeljene za očuvanje BiH, ponovio je Tihić, te pozvao sve probosanske stranke da im se pridruže u pravljenju "bloka za očuvanje BiH". Tihić je prokomentirao i najavu moguće rekonstrukcije Vlade FBiH i ulogu HDZ-a BiH u čitavoj situaciji. "SDA će biti protiv. Dogovor SDP-a, HDZ-a i SBBBiH mora biti proveden u skladu sa zakonom i Ustavom. Kada je u pitanju državni nivo, dobio sam čvrsta uvjeravanja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda neće pokrenuti proceduru za razrješenje ministara iz SDA sve dok ne budu imenovani ministri HDZ-a BiH u Vladu FBiH", kazao je Tihić.

 


 
<< Početak < « 81 82 83 84 85 » > Kraj >>

Stranica 81 od 85
RocketTheme Joomla Templates