Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Vijesti dana

Počinju razgovori o iranskom nuklearnom programu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 23 Maj 2012 10:44
Šest svjetskih sila će započeti nove razgovore sa Iranom o njihovom kontroverznom nuklearnom programu. Razgovori se, na insistiranje Irana, održavaju u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.
Razgovori počinju samo jedan dan nakon što su UN-ovi pregovarači održali razgovore sa Iranom, kojima su pokušali dobiti pristup nuklearnim postrojenjima.Teheran insistira na tome da je program obogaćivanja urana namijenjen za mirnodopske svrhe, a zapadne zemlje strahuju da Iran razvija nuklearno naoružanje.
Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina te uz njih još Njemačka, će pokušati nagovoriti iranske zvaničnike da umanje svoj nuklearni program.Razgovore osigurava oko 15.000 iračkih policajaca i vojnika, prenosi BBC.Šest zemalja članica Vijeća sigurnosti će Iranu predstaviti detaljan plan koji će uključivati mjere koje će objema stranama dati određenu sigurnost. Analitičari pretpostavljaju da će glavni cilj razgovora biti postizanje dogovora o zatvaranju programa obogaćivanja urana koji je Iran započeo 2010. godine.Iran je od tada proširio proces obogaćivanja u podzemnim postrojenjima u Fordu, nadomak grada Qoma, koji se nalazi na sjeveru zemlje.U utorak je Yukiya Amano, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao da se uskoro očekuje dogovor sa Iranom o inspekcijama u nuklearnih postrojenja. IAEA želi što veći pristup iranskim postrojenjima, naučnicima i dokmentima.

 
<< Početak < « 81 82 83 84 85 » > Kraj >>

Stranica 85 od 85
RocketTheme Joomla Templates