Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Vijesti dana

Pao snijeg na bh. planinama, ali nema skijanja za vikend PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 15 Januar 2016 13:46

Na bosanskohercegovačkim planinama Jahorina, Vlašić i Bjelašnica danas pada snijeg. Snježne padavine na planinskim ljepoticima možemo očekivati do kraja vikenda.

Iz ugostiteljskih objekata na planinama Jahorina, Vlašić i Bjelašnica potvrđeno nam je da su planine već prekrivene snježnim pokrivačem. Temperatura na Jahorini trenutno iznosi -5 stepeni, a snježne padavine trebale bi potrajati sve do 17. januara. Isti slučaj je i sa Bjelašnicom na kojoj je najavljeno padanje snijega naredna tri dana. Temperatura zraka na Bjelašnici trenutno iznosi -3 stepena Celzija. Snijeg bi se do nedjelje trebao zadržati i na Vlašiću. Rukovoditeljica sektora marketinga ZOI-ja Amra Kaljić kazala je za Klix.ba kako nažalost još uvijek nema ništa od skijanja. "Snijeg je jutros intenzivno počeo padati, ali već sada se smjenjuje s kišom. Ne možemo ništa planirati, a ni uključivati sve dok snijeg ne bude padao bar 24 sata", kazala je Kaljić. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme s kišom, a u višim područjima Bosne biti će i snijega. Prema kraju dana i u večernjim satima možemo očekivati slabljenje i prestanak padavina. U većem dijelu BiH za danas su izdata žuta i narandžasta upozorenja koja ukazuju na opasnost od vjetra brzine do 40 km/h te 30-60 mm kiše.


 
Francuska: Jedna osoba u komi, a šest u teškom stanju nakon testiranja novog lijeka na bazi kanabisa PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 15 Januar 2016 13:40
Sedam osoba je hospatilizirano nakon testiranja novog lijeka protiv bolova koji je razvila jedna francuska farmaceutska kompanija. Jedna od osoba je u komi, a ostalih šest je u kritičnom stanju.
Sedam osoba je hospatilizirano nakon testiranja novog lijeka protiv bolova koji je razvila jedna francuska farmaceutska kompanija. Jedna od osoba je u komi, a ostalih šest je u kritičnom stanju.Kako je izjavila francuska ministrica za socijalna pitanja i zdravstvo Marisol Touraine, tokom testiranja novog lijeka došlo je do "veoma ozbiljne pogreške". Objasnila je da je u testiranju, osim ovih sedam, učestvovalo još osoba na kojim se vrše ispitivanja."Učesnici testa oralno su primili lijek koji je razvila jedna domaća farmaceutska laboratorija koja posjeduje svu potrebnu dokumentaciju i dozvole za rad. Trenutno istražujemo kako je moglo doći do ovoga", rekla je Touraine tokom obraćanja na francuskoj državnoj televizji. BBC piše da se radilo o lijeku protiv bolova na bazi kanabisa. Osoba koja je u komi prve simptome je počela osjećati još prije nekoliko dana, a njena rodbina ističe kako je ranije bila "savršenog zdravlja".

 
Vlada FBiH mijenja Zakon o radu koji je usvojen prije četiri mjeseca PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 15 Januar 2016 13:32

 Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 37. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru.

Razlozi su što su tokom primjene ovog zakona, koji je na snazi od 20.8.2015. godine, u konsultacijama i razgovorima sa institucijama, poslodavcima, sindikatima i svima koji su zaduženi za njegovu primjenu i kontrolu, ustanovljene određene životne i pravne situacije koje iziskuju korekcije u cilju njegove bolje implementacije i kvalitetnijeg poslovnog ambijenta, saopćeno je nakon sjednice Vlade FBiH.
Iz Vlade FBiH kažu da je cilj i što bolja, pravičnija i efikasnija zaštita prava radnika, te olakšavanje i ubrzavanje procesa kolektivnog pregovaranja, onemogućavanje eventualne zloupotrebe, radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u Federaciji BiH, obezbjeđivanja jednakih uvjeta rada i sprečavanje nerealnih utuživanja po osnovu različito reguliranih prava iz radnog odnosa. Jedna od novina je i odredba koja propisuje da se, ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuju odredbe ovog zakona. Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom ili ugovorom o radu, a pri tom nije uređeno ovim zakonom, primjenjuju se odredbe kolektivnog ugovora.
Uvedeno je rješenje koje vodi ujednačavanju i pojednostavljenju načina obračuna plaća. Dodana je i odredba po kojoj radni učinak na osnovu potreba procesa rada može definisati isključivo poslodavac. Izmijenjen je i član 78. na način da Vlada FBiH utvrđuje najnižu plaću nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem. Ujedno, bruto društveni proizvod je određen kao jedini mjerljivi i relevantan podatak, što je u skladu s principima Evropske unije.
Članovima 9., 10. i 11. smanjen je procenat potreban za dokazivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, a cilj je omogućavanje prisustva i davanje prava što većem broju radnika i poslodavaca da, putem svojih sindikata i udruženja, učestvuju u postupku pregovaranja i kreiranja kolektivnih ugovora. Uvedena je i odredba koja obezbjeđuje da kolektivni ugovor može važiti za teritoriju Federacije BiH samo ako za to postoji opravdani interes FBiH radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u cilju obezbjeđivanja jednakih uvjeta rada. Izmijenjenom odredbom propisano je da granske kolektivne ugovore za zaposlene u organima državne službe, sudske vlasti, javnih ustanova, drugih federalnih institucija i službi, institucija Federacije BiH koje je osnovala FBiH ili vlade kantona, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravnog lica, javnih preduzeća, privrednih društava s većinskim učešćem državnog kapitala i drugih budžetskih korisnika, zaključuju nadležna ministarstva, odnosno Vlada FBiH i nadležna ministarstva i vlade kantona, s jedne, i reprezentativni sindikati državnih službenika i namještenika, javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava s većinskim učešćem državnog kapitala i drugih budžetskih korisnika, s druge strane. Time se obezbjeđuje učešće Federalne i vlada kantona u postupku pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora. Jedna od novina je i da će Vlada FBiH svojim aktom utvrditi minimalna prava koja uređuje kolektivni ugovor. To Vladi omogućava da, ukoliko kolektivni ugovori ne bi bili zaključeni u propisanim rokovima, svojom interventnom mjerom obezbijedi neometano i konitunuirano ostvarivanje radničkih prava. Trenutno važeći Zakon o radu usvojen je također po hitnoj proceduri, a Vlada FBiH je odbila 40-ak amandamana koje je predlagala opozicija. Na novi način je regulisano i korištenje godišnjeg odmora. Naime, godišnji odmor moguće je koristiti u dva dijela, s tim da drugi dio odmora iz prethodne godine treba biti iskorišten najdalje do 31. marta sljedeće godine.
Također, Vlada FBiH se direktno umiješala u dogovaranje Općeg kolektivnog ugovora koji su dogovorili predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.


 
Merkel: Sporazumi snažan implus napretku Srbije ka EU PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 07 Septembar 2015 11:14

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas kako je uvjerena da će najnoviji sporazumi u dijalogu s Prištinom dati "važan impuls napretku Srbije u europskim integracijama", dok je srbijanski premijer Aleksandar Vučić izrazio nadu da će poglavlja biti otvorena tijekom ove godine.

Merkel: Sporazumi snažan implus napretku Srbije ka EU Merkelova i Vučić izjavili su to novinarima nakon susreta u Berlinu, a potom su nastavili razgovore. Kancelarka Merkel je istaknula kako je najnovijim sporazumima napravljen suštinski napredak, čime je stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu. "To su hrabre odluke koje su donijete od strane Prištine, ali posebno od strane Beograda", istakla je ona na konferenciji za novinare u povodu sastanka sa srbijanskim premijerom. "Vjerujem da će ti rezultati dati važan impuls napretku Srbije u EU", naglasila je ona, prenosi Tanjug. Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što poslije kratkog vremena ima ponovo priliku da razgovara s Vučićem, koji je, kako je dodala, doputovao u Berlin da bi u Bundestagu, tj. pred Odborom za EU, govorio o rezultatima reformi koje je preuzela njegova vlada. Merkelova je podvukla kako je Srbija suočena s velikim izazovom - valom izbjeglica. "Srbiju, iako nije članica EU, ali je činjenica da izbjeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice, i potom ponovo ulaze na tlo EU, posebno pogađa ovaj problem", rekla je Merkel. Ona je dodala da, imajući u vidu probleme Srbije, mora prijateljski razgovarati sa srbijanskim premijerom o zajedničkom djelovanju. Što se tiče lažnih azilanta iz regije Zapadnog Balkana, Merkelova je kazala kako postoji suglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, sigurna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude dana perspektiva. Srbijanski premijer kazao je da će o europskim integracijama danas govoriti u Bundestagu i u Konrad Adenauer fondaciji te da očekuje što prije otvaranje poglavlja. "Mi se nadamo da će poglavlja biti otvorena još u tijeku ove godine. Obavili smo teške zadatke, a obavljat ćemo ih i u budućnosti", naglasio je on. Kada je riječ o lažnim azilantima, Vučić je rekao da je Srbija suglasna s programom njemačke kancelarke koji je najavljen, a koji predviđa smanjenje financijske pomoći podnosiocima molbi za dobivanje azila. S tim u vezi je najavio da će Srbija donijeti zakon da oni koji traže azil, a ne dobiju ga, jer su lažni azilanti, neće moći da očekuju socijalnu pomoć u Srbiji. To će, prema njegovim riječima, drastično smanjiti broj azilanta iz Srbije. U vezi izbjegličke krize Vučić je ocijenio da je to najteže pitanje za cijelu Europu, koje nije lako ni za Srbiju. On je ukazao da postoje ekonomske izbjeglice, a to su osobe iz Pakistana i Afganistana, i izbeglice koje bježe od rata u Siriji i Iraku, koji čine 70 posto izbjeglica u Srbiji. Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno i europski. Iako nije prva zemlja na čije tlo su kročili u Europi Srbija je prva koja je registrirala i pružila medicinsku pomoć izbjeglicama, kao i medicinsku intervenciju onima kojima je bila potrebna. Srbija je, kako je naglasio, zemlja koja čeka konačan odgovor EU. "Za nas to nije problem Njemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje ili EU, već cijele Europe. Mi smo spremni da surađujemo sa svim zemljama EU i da svoj dio odgovornosti ponesemo po tom pitanju", kazao je Vučić.

 


 
U Makedoniji u protekla 24 sata evidentirano 1.936 novih izbjeglica PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 07 Septembar 2015 11:10

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da su evidentirana 1.936 stranih državljana koji su nezakonito ušli u zemlju preko južne granice s Grčkom tokom 24 sata od nedjelje ujutro do ponedjeljka ujutro, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

U Makedoniji u protekla 24 sata evidentirano 1.936 novih izbjeglica

Oni su iskazali želju da zatraže azil u Makedoniji da bi se mogli slobodno kretati kroz zemlju 72 sata prije prijavljivanja. Očekuje se da većina napusti zemlju preko granice sa Srbijom prije isteka ovog perioda. Tačan broj izbjeglica s Bliskog istoka koji ulaze u Makedoniju iz Grčke je možda i veći od broja koji je registrovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Od ukupnog broja izbjeglica, 1.525 su iz Sirije, 154 iz Iraka, 119 iz Afganistana i 94 iz Pakistana; 1.155 izbjeglica su muškarci, 283 žene, dok ostatak čine djeca i maloljetnici u pratnji ili bez pratnje staratelja. To pokazuje da ukupan broj evidentiranih izbjeglica od 19. juna iznosi 64.522 osobe. Zanemariv broj izbjeglica je zatražilo azil u Makedoniji, a većina njih pokušava doći autobusom ili vozom od Đevđelije do sjevernog graničnog prijelaza Tabanovce, blizu Kumanova.


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 85
RocketTheme Joomla Templates