Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ovo je Zemljin najbliži komšija: Mali, smeđ i hladan kao Severni pol PDF Ispis E-mail
Srijeda, 30 April 2014 08:27

Iako je reč o jednom od Zemljinih najbližih galaktičkih suseda, ova zvezda nazvana WISE J085510.83-071442.5 ne može da se vidi golim okom. Dva teleskopa Američke nacionalne vazduhoplovne i svemirske agencije (NASA) otkrila su, međutim, tog “smeđeg patuljka” i na opšte iznenađenje utvrdili da je hladan kao Severni pol.

 

 “Neobično je što čak i posle više decenija proučavanja neba i dalje nemamo kompletan spisak Sunčevih najbližih suseda”, saopštio je u petak Mihael Verner iz agencije NASA.Ova zvezda je iznenađujuće blizu: udaljena je samo 7,2 svetlosne godine i zauzima četvrto mesto na rang-listi zvezdanih sistema najbližih Suncu (najbliži zvezdani sistem Alpha Centauri udaljen je četiri svetlosne godine).
“Veoma smo uzbuđeni što smo otkrili novog suseda Sunčevog sistema koji je tako blizu”, rekao je Kevin Luman, astronom Državnog univerzieta Pensilvanije.“S obzirom na ekstremnu temperaturu, trebalo bi mnogo toga da nam otkrije o atmosferama planeta na kojima je temperatura često približno podjednako niska.”Temperature na ovom smeđem patuljku (zvezde čija je masa ispod nivoa neophodnog za održavanje fuzionih reakcija sagorevanjem vodonika) kreću se između -47 stepeni Celzijusa i -23 stepena Celzijusa.Smeđi patuljci imaju suviše malu masu da bi emitovali vidljivu svetlost i veliku količinu toplote, zbog čega ih je teško otkriti bez teleskopa koji koriste infracrveno sočivo.Temperature na ostalim otkrivenim smeđim patuljcima približno odgovaraju sobnoj temperaturi.

 


 
RocketTheme Joomla Templates