Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
NASA je spremna za put! Ovako će izgledati svemirsko odelo za Mars PDF Ispis E-mail
Subota, 03 Maj 2014 19:29

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije prototipa svemirskog odela koja bi astronauti mogli da nose prilikom prve misije na Mars, ponudivši javnosti da bira između tri različita dizajna odela Z-2.

 Sa 63 odsto glasova, pobedu je odneo model “Tehnolodži”, sa svetlećom trakom na prednjem delu, koja može da ima različit oblik za svakog pojedinca, što bi pomoglo u prepoznavanju članova tima.  Kompletan prototiop Z-2 neće ići na Mars nepromenjen, jer ne štiti od ekstremnih temperatura i radijacije, ali NASA tvrdi da bi astronauti na Marsu jednog dana mogli nositi neke od njegovih elementa.Odelo je načinjeno od 3D štampanih ploča, zahvaljujuči laserski skenerima svaki primerak savršeno pristaje vlasniku, a nakon izbora dizajna, predstoji mu testiranje u vakuumskoj komori, u bazenu, gde astronauti vežbaju da hodaju, i na terenu koji podseća ma Marsovu stenovitu površinu.  Odela klase Z su predstvljena 2012, kao prva suštinski nova varijnta svemirskog odela-skafandera nakon 30 godina. Svaki sledeći broj podrazumeva savremenija tehnološka poboljšanja, a serija Z-2 otklonila je nedostatka koje je seriaj Z-1 imala u pogledu bezbednosti i pokretljivosti.  

 

 


 
RocketTheme Joomla Templates