Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
NASA: Bakterije sa Zemlje mogle bi da kolonizuju Mars PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 04 Maj 2014 21:07

Naučnici su zabrinuti mogućom invazijom na Mars, u obliku mikroorganizama sa Zemlje. Tri poslednje studije bavile su se rizicima interplanetarne razmene organizama, koristeći se podacima sa Međunarodne kosmičke stanice (MKS), navodi američka svemirska agencija NASA.

  Organizmi koji se nađu na letelici mogu potencijalno da kontaminiraju druga nebeska tela, što će naučnicima zadati muku kad treba da utvrde da li je životna forma postojala na drugoj planeti, ili su je tamo doneli istraživači. Zbog toga je važno znati koje vrste mikroorganizama sa Zemlje mogu da prežive putovanje na letelici.Trenutno, letelice koje sleću na Mars ili druge planete na kojima bi moglo da ima života, moraju da ispune određene zahteve po pitanju maksimalnog dozvoljenog novia mikrobiološkog života, takozvani bio-teret (bioburden). Ti prihvatljivi nivoi utvrđeni su na osnovu studija o različitim životnim oblicima i njihovim mogućnostima da prežive tokom izlaganja oštrim uslovima kakvo je putovanje u svemiru.Pretpostavka je da, ako se ispune standardi čistoće, organizmi neće preživeti uslove u svemiru. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da su neki mikrobi čvršći nego što se smatralo, dok neki koriste različite zaštitne mehanizme da prežive interplanetarno putovanje.Naučnike, kako navodi NASA, posebno brinu bakterije koje prave spore, jer spore mogu da izdrže određene procese sterilizacije i imaju najbolje šanse da prežive oštre uslove spoljnog svemira ili na površini neke planete.Spore bakterije bacillus pumilus SAFR-032 pokazale su posebno veliki otpor prema tehnikama koje se koriste za čišćenje letelica, poput ultraljubičastog zračenja i tretmana peroksidom.Naučnici su izložili ovaj organizam simulaciji uslova na Marsu, u kojima obične spore umiru za 30 sekundi. SAFR-032 je živeo pola sata. Nakon ovog testa, naučnici su hteli da vide šta bi se dogodilo u pravom svemiru.
Tako je u jednom od nedavnih eksperimenata, ovaj organizam bio izložen otvorenom svemiru 18 meseci, na Evropskoj tehnološkoj stanici (EuTEF – European Technology Exposure Facility), koja je postavljena na MKS. Na iznenađenje naučnika, neke spore su preživele svo to vreme. One sui male više koncentracije protein povezanih sa otporom prema ultraljubičastom zračenju, čak su pokazale povećani otpor ka UV zračenju kad su ponovo vraćene na Zemlju.U drugom eksperimentu, spore bacillus pumilus SAFR-032 i još jedne bakterije koja pravi spore, bacillus subtilis 168, osušene su na komadima alumunijima od kojeg se prave letelice i provele su godinu i po u svemiru, na EUTEF, u uslovima vakuuma, kosmičke i solarne radijacije i fluktuacije temperature. Ovi uzorci su takođe bili podvrgnuti simuliranim uslovima na Marsu uz pomoć EuTEF-a.
Većina organizama izloženih solarnoj radijaciji i uslovima na Marsu su umrli, međutim, kad su ostali u mraku, bez UV zračenja, oko 50 odsto uzorka podvrgnutog svemirskim i uslovima kao na Marsu je preživelo. To znači da je verovatno da će spore preživeti put na svemirskoj letelici do Marsa ako su zaštićene od solarne radijacije, ističe NASA.
U trećoj studiji u EuTEF je postavljen kamen sa mikroorganizmima, takođe na godinu i po, kako bi se ispitalo kako organizmi možda mogu da kreće od jedne do druge planete, što je poznato kao litopanspermija, teorija o prenosu organizama u kamenu sa jedne na drugu planetu, kroz interplanetarni ili međuzvezdani prostor. Prema tom scenariju, kamen izbačen sa jedne planete, recimo udarom meteora, poneo bi mikroorganizme sa sobom kroz svemir i sleteo na drugu planetu, zajedno sa tim životom.
Naučnici su za ovaj eksperiment izabrali organizme koji su posebno izdržljivi i mogu da prežive neprijateljske uslove kakvi su u svemiru.
Litopanspermija bi zahtevala hiljade, milione godina, ali rezultati ovog, iako kratkog eksperimenta, pokazuju čvrstinu ovih organizama u svemiru i ukazuju da kamenje koje putuje kroz svemir može da raznosi život među planetama.

 


 
RocketTheme Joomla Templates