Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

Vijesti dana

Očuhu, majci, dedi i nani 85 godina zatvora za ubistvo Smaje Ćesira PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 22 Juni 2015 16:54
Nepravomoćnom presudom Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu osudilo je danas članove porodice troipogodišnjeg Smaje Ćesira na 85 godina zatvora, a pošto ih je oglasilo krivim za monstruozno zlostavljanje i ubistvo dječaka.
Presudu u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred optuženima, ali i velikim brojem prisutnih izrekao predsjedavajući Vijeća Jasenko Ružić. Tešku tišinu u sudnici prekidali su samo bolni jecaji koji se jednostavno nisu mogli kontrolisati. Sudija Ružić je kazao da su osumnjičeni krivi za zlostavljanje mališana i ubistvo na naročito podmukao način. "Sud cijeni da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret", kazao je sudija Ružić. Salih Arnautović, nevjenčani suprug dječakove majke, ovom presudom oglašen je krivim za ubistvo dječaka te mu je za to krivično djelo izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Kriv je Arnautović i za zlostavljanje djeteta za što je dobio 3 godine zatvora, kao i za nanošenje teških tjelesnih povreda zbog čega mu je izrečena kazna od 5 godina zatvora. Vijeće mu je na koncu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Ena Lipa, majka djeteta oglašena je krivom za ubistvo vlastitog sina te je, iako je bila smanjeno uračunljiva u datom trenutku, i njoj izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Ena je kriva i za krivično djelo nasilja u porodici za što je dobila pet godina zatvora te za nanošenje lakših tjelesnih povreda za što je dobila jednu godinu zatvora. Na kraju je majci Smaje Ćesira izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 40 godina. Emir i Munira Lipa, djed i nana preminulog mališana, istom presudom su za nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda kažnjeni sa po dvije, odnosno jednom godinom zatvora. Vijeće je oboma izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci.
Podsjećamo, troipogodišnjak je ubijen 25. februara ove godine, kada su očuh i majka pojačali muziku u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. "Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo u podlogu zida ili poda. Kada je Smajo počeo povraćati od udaraca i izvršio veliku nuždu, majka ga je nastavila udarati kaišem u predjelu glave, a očuh šakama u prsa. Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta te je izgubio svijest. Majka je donijela vode, a očuh mu je kašikom otvorio usta kako bi sipali vodu i doveli ga svijesti", kazao je sudija Ružić tokom izricanja presude. No, udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali kod dječaka su prouzrokovali krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, što je dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.
Mališan je bio žrtva dugotrajnog zlostavljanja, a obdukcijom njegovog tijela pronađeni su tragovi 30 lakših i više težih povreda.
 
RocketTheme Joomla Templates