Dobrodošli na web prezentaciju Behar TV Internacional Sarajevo. Gledajte nas na 60 UHF kanalu i posredstvom svih kablovskih operatera na području kantona Sarajevo!

Anketa

Program BEHAR TV gledam:
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
NASA je spremna za put! Ovako će izgledati svemirsko odelo za Mars PDF Ispis E-mail
Subota, 03 Maj 2014 19:29

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije prototipa svemirskog odela koja bi astronauti mogli da nose prilikom prve misije na Mars, ponudivši javnosti da bira između tri različita dizajna odela Z-2.

 Sa 63 odsto glasova, pobedu je odneo model “Tehnolodži”, sa svetlećom trakom na prednjem delu, koja može da ima različit oblik za svakog pojedinca, što bi pomoglo u prepoznavanju članova tima.  Kompletan prototiop Z-2 neće ići na Mars nepromenjen, jer ne štiti od ekstremnih temperatura i radijacije, ali NASA tvrdi da bi astronauti na Marsu jednog dana mogli nositi neke od njegovih elementa.Odelo je načinjeno od 3D štampanih ploča, zahvaljujuči laserski skenerima svaki primerak savršeno pristaje vlasniku, a nakon izbora dizajna, predstoji mu testiranje u vakuumskoj komori, u bazenu, gde astronauti vežbaju da hodaju, i na terenu koji podseća ma Marsovu stenovitu površinu.  Odela klase Z su predstvljena 2012, kao prva suštinski nova varijnta svemirskog odela-skafandera nakon 30 godina. Svaki sledeći broj podrazumeva savremenija tehnološka poboljšanja, a serija Z-2 otklonila je nedostatka koje je seriaj Z-1 imala u pogledu bezbednosti i pokretljivosti.  

 

 


 
Otkriće u najvećem udarnom krateru na Zemlji otkriva tajnu staru 2 milijarde godina PDF Ispis E-mail
Petak, 02 Maj 2014 19:15

U srcu južnoafričkog kratera Vredefort - najstarijeg i najvećeg udarnog kratera na svetu - geolozi su otkrili kamenje za koje se dugo verovalo da je odavno nestalo. U studiji, koja treba da bude objavljena u maju u časopisu “Džiolodži”, oni navode da se u unutrašnjosti kratera nastalog pre 2,02 milijarde godina, navodno nalazi upečatljivo kamenje zeleno-crne boje, ostaci magme koja ga je nekada ispunjavala.

Vredefort se nalazi na severu južnoafričke pokrajine Fri Stejt i sa 50 kilometara u prečniku najveći je krater nastao usled udara meteorita na Zemlji.- Procenjuje se da je meteorit imao čak 10 kilometara u prečniku i da je efekat udara bio toliko jak da je nastao krater dug 320, širok 140 i dubok 40 kilometara (deset puta dublji od Velikog Kanjona) - objašnjava Dezmond Mozer, geohronolog sa Zapadnog univerziteta u Ontariju (Kanada).Udar meteorita istopio je Zemljinu koru, stvorivši jezero magme. Mozer je još devedesetih godina u središtu kratera otkrio netaknute 2,02 milijarde godina stare cirkone - sićušne minerale na kojima nije bilo znakova žestokih udara. Cirkoni su se zadržali u retkim rovovima ispunjenim magmom u dubokoj kori 20 km u unutrašnjosti Zemlje.Nakon što je 1997. objavio svoje otkriće u časopisu “Džiolodži”, rasplamsala se rasprava o tome da li su kanali ispunjeni kamenom gabronoritom zaista ostaci topljenja tla usled udara meteorita.Mozerova koleginica Lisa Kupeli, koja je rukovodila novim istraživanjem, uverena je da naučni tim to sada može da dokaže. Ona kaže da su cirkoni neravnomerno raspoređeni i pomešani sa okolnim mineralima, i da nisu mogli da nastanu pod dejstvom velike toplote izazvane udarom kasnije od svojih “suseda”, objašnjava ona.Najzad, nivo elementa hafnijuma navodi na zaključak da je magma nastala prilikom topljenja tri milijarde starog kamenja koje se nekada nalazilo iznad kratera, a ne od veoma duboke kore koja je otkrivena posle dve milijarde godina erozije tla.

 


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 3 od 5
RocketTheme Joomla Templates